نگاهی به آخرین تجربیات و اقدامات انجام شده در خصوص حذف پلاستیک در امارات متحده
- شناسه خبر: 87002
- تاریخ و زمان ارسال: 11 دی 1348 ساعت 10:06
- نویسنده: مریم اکبرپور
دبی ممنوعیت کیسه های پلاستیکی و محصولات یکبار مصرف را در امارت از اول ژانویه ۲۰۲۴ اعلام کرد. شیخ حمدان بن محمد بن راشد آل مکتوم، ولیعهد دبی و رئیس شورای اجرایی دبی روز یکشنبه (۳۱ دسامبر ۲۰۲۳) این قطعنامه را صادر کرد.
به گزارش پایگاه خبری رساکیش، ممنوعیت استفاده از کیسههای پلاستیکی در مورد محصولات یکبار مصرف یکبار مصرف و محصولات بازیافتی، از جمله پلاستیک و اقلام غیر پلاستیکی، صرف نظر از ترکیب مواد آنها اعمال می شود. اینها شامل محصولات یکبار مصرف پلاستیکی و غیر پلاستیکی، و همچنین مواد بسته بندی تحویل غذا، بسته بندی میوه و سبزیجات، کیسه های پلاستیکی ضخیم، ظروف پلاستیکی، و مواد بسته بندی که به طور جزئی یا کامل از پلاستیک ساخته شده اند، مانند مواردی که برای بطری های پلاستیکی استفاده می شود، می باشد. ، کیسه های میان وعده، دستمال مرطوب، بادکنک و چوب بادکنک علاوه بر بسته بندی مواد غذایی.
این به فروشندگان و مصرف کنندگان در دبی گسترش می یابد و مناطق توسعه خصوصی و مناطق آزاد، از جمله مرکز مالی بین المللی دبی را پوشش می دهد. این ممنوعیت شامل رولهای کیسههای نازک که در بستهبندی گوشت، ماهی، سبزیجات، میوهها، غلات، نان، کیسههای زباله و محصولاتی که برای صادرات یا صادرات مجدد در نظر گرفته شدهاند، نمیشود. این اقلام شامل کیسه های پلاستیکی یکبار مصرف، کیسه های خرید یکبار مصرف و محصولات پلاستیکی یکبار مصرف می باشد.
ممنوعیت ها
ممنوعیت محصولات پلاستیکی یکبار مصرف : از اول ژانویه ۲۰۲۵، محصولاتی مانند همزن پلاستیکی، رومیزی، لیوان، ظروف غذای پلی استایرن، نی های پلاستیکی و سواب های پنبه ای پلاستیکی ممنوع خواهند بود.
سایر محصولات پلاستیکی یکبار مصرف : از اول ژانویه ۲۰۲۶، این ممنوعیت شامل بشقاب های پلاستیکی، ظروف پلاستیکی مواد غذایی، ظروف پلاستیکی و لیوان های نوشیدنی و درب های پلاستیکی آنها می شود.
جریمه
متخلفان مشمول جریمه ۲۰۰ درهم خواهند شد. اگر همان تخلف در مدت یک سال از تخلف قبلی رخ دهد، جریمه دو برابر خواهد شد که حداکثر در صورت دو برابر شدن از ۲۰۰۰ درهم تجاوز نمی کند.
افرادی که مایل به مخالفت با تصمیمات علیه خود هستند، می توانند شکایات کتبی خود را به مدیر کل بخش دولتی مربوطه که مسئول صدور مجوز فعالیت های اقتصادی در امارت است، ارسال کنند. این نهادها شامل وزارت اقتصاد و گردشگری و مقامات ناظر بر مناطق توسعه خصوصی و مناطق آزاد مانند مرکز مالی بینالمللی دبی هستند.
شکایات باید ظرف ده روز کاری از تاریخ ابلاغ در مورد تصمیم، اقدام یا مجازات اداری ارسال شود. کمیته ای که برای این منظور توسط مدیر کل ایجاد شده است، شکایت را ظرف ده روز کاری پس از ارسال آن حل و فصل خواهد کرد. رأی صادره در مورد شکایت قطعی تلقی می شود و هر تصمیم دیگری که مغایر با مفاد آن باشد باطل می باشد.
هدف
هدف این تصمیم حفاظت از محیط طبیعی و ثروت بیولوژیکی و حیات وش محلی و ایجاد انگیزه در اعضای جامعه برای اتخاذ رفتارهای پایدار و سازگار با محیط زیست است.
همچنین هدف آن تشویق بخش خصوصی برای ترویج استفاده از محصولات بازیافتی، همسویی با شیوه های اقتصاد دایره ای است که بازیافت پایدار محصولات را در بازارهای محلی تقویت می کند. همچنین به دنبال تنظیم استفاده و بازیافت محصولات یکبار مصرف و پلاستیکی است.
این تصمیم از کلیه مقامات و نهادهای مربوطه و همچنین مصرف کنندگان می خواهد که برای توسعه و اجرای مکانیسم ها و شیوه هایی با هدف کاهش تولید و مصرف محصولات یکبار مصرف همکاری کنند و اقدامات و ابتکاراتی را اتخاذ کنند که باعث افزایش اتکا به استفاده از محصولات شود. محصولات قابل استفاده مجدد
همچنین فروشندگان را ملزم به مشارکت فعال در پروژهها، ابتکارات و برنامههایی با هدف کاهش مواد پلاستیکی و محصولات یکبار مصرف میکند. فروشندگان باید جایگزین های قابل استفاده مجدد مشخص شده را با قیمت های معقول، همانطور که توسط مقامات
چگونه ساکنان امارات متحده عربی به سمت خرید بدون پلاستیک رفته اند
سیاست خرید بدون پلاستیک با کاهش قابل توجه تا ۹۵ درصدی در استفاده از کیسه های پلاستیکی یکبار مصرف روبرو شده است پس از ممنوعیت استفاده از پلاستیک در امارات متحده عربی، ساکنان سراسر کشور با تمام وجود از مفهوم خرید بدون پلاستیک استقبال کردند. آنها همچنین از وضع هزینههایی برای کیسههای پلاستیکی در دبی و شارجه استقبال کردند که مردم را از وابستگی به پلاستیکهای یکبار مصرف باز میدارد و کیسههای قابل استفاده مجدد را انتخاب میکنند.
ساکنان دبی، ابوظبی و شارجه، از چگونگی تغییر زندگی آنها از زمان اجرای ممنوعیت پلاستیک را روشن کردند و تأثیر قابل توجهی که بر روی روال روزانه و طرز فکر کلی آنها داشته است را تشریح می کنند.
فارس حمدان، یک مهاجر سوری مقیم شارجه، گفت که ساکهای قابل استفاده مجدد را در چمدان اداری خود نگهداری می کند. “این برای من یک عادت شده است. به یاد دارم که در ابتدا کمی چالش برانگیز بود. من معمولاً بعد از کارم خرید میکنم و بعد از تمام شدن خرید، محصولات را خالی میکنم و کیسههای قابل استفاده مجدد را در کیف دفترم قرار میدهم.» من حتی یک کیف یدکی تاشو دارم. من مفتخرم که بخشی از جامعه ای هستم که فعالانه از محیط زیست مراقبت می کند.
آژانس محیط زیست – ابوظبی (EAD) اعلام کرد که اجرای ممنوعیت سیاست یکبار مصرف پلاستیکی نتایج چشمگیری را به همراه داشته است و تا ۹۵ درصد کاهش قابل توجهی در استفاده از کیسه های پلاستیکی یک بار مصرف در اولین سال اجرا داشته است.
EAD تأیید کرد که بیش از ۱۷۲ میلیون کیسه پلاستیکی یکبار مصرف مواد غذایی از ورود به محیط زیست جلوگیری شده است. این ممنوعیت در ۱ ژوئن ۲۰۲۲ اعمال شد و تا به امروز، روزانه ۴۵۰۰۰۰ کیسه پلاستیکی یکبار مصرف ذخیره شده است.
یعقوب مصبا، یکی از ساکنان ابوظبی، تجربه خود را به اشتراک گذاشت و گفت که وضع هزینه برای کیسه های پلاستیکی، او را نسبت به مصرف آگاه تر کرد. «ما هر جا برای خرید میرفتیم، کیفهای خود را به همراه داریم. ماشین من، ماشین برادرم و ماشین خانواده حداقل ده کیسه قابل استفاده مجدد روی هم چیده اند. این کار در خانواده و اقوام من عادی شده است. این فقط صرفه جویی در پول نیست، بلکه کاهش ضایعات و حفظ محیط اطرافمان است.»
مصبا افزود: «این فقط ما نیستیم، بلکه خواربارفروشان نیز با ترغیب ساکنان به حمل ساکهای خرید، نقش حیاتی ایفا کرده اند.
یکی از متصدیان خواربارفروشی در البرشا گفت که شارژ کیسه های پلاستیکی به میزان قابل توجهی استفاده از آن را کاهش داده است. مهماندار گفت: “بسیاری از مردم شروع به آوردن ساکها خود کرده اند و واقعاً نگران استفاده از آن هستند.”
محمد فامی، یکی از ساکنان النهضه دبی، گفت که متوجه تغییر قابل توجهی در نحوه فعالیت فروشگاه های مواد غذایی شده است. من در یک مرکز خرید در شارجه کار می کنم. من متوجه شده ام که فروشگاه ها و خواربارفروشی ها جایگزین های پایدار را تبلیغ می کنند و ما را تشویق می کنند تا انتخاب های بهتری داشته باشیم.
وی افزود: «تغییرات به قدری مشهود است که پسر ۵ ساله و دختر ۷ ساله من به ما یادآوری می کنند که هنگام بیرون رفتن کیف داشته باشیم.
پروازهای دبی: امارات از ماه ژوئن ۲۰۲۳ استفاده از ظروف بازیافتی را در هواپیما آغاز کردند
میلیونها اقلام قدیمی و آسیبدیده سرویس غذا پس از پرواز جمعآوری میشوند، شسته میشوند و از نظر آسیب بررسی میشوند، به یک مرکز در دبی منتقل میشوند تا در ظرفها، کاسهها و سینیهای جدید ساخته شوند.
از ژوئن به بعد، شرکت هواپیمایی دبی امارات پرچمدار استفاده از ظروف بازیافتی جدید در پروازهای خود به عنوان بخشی از برنامه عظیم اکو شده اند.
این شرکت هواپیمایی همزمان با راه اندازی طرح خود اعلام کرد، اکنون میلیون ها اقلام داخل هواپیما – مانند سینی های پلاستیکی، کاسه ها، ظروف خوراکی و کاسه ای – در یک مرکز محلی بازیافت می شوند و دوباره به محصولات سرویس غذای تازه و آماده برای استفاده تبدیل می شوند. ابتکار جدید بازیافت حلقه بسته این رونمایی به مناسبت روز جهانی محیط زیست سازمان ملل متحد در ۵ ژوئن با موضوع #آلودگی پلاستیکی انجام می شود.در راستای تعهد امارات به مصرف مسئولانه، ابتکار جدید انتقالی به اصول اقتصاد دایره ای است که به موجب آن اقلام کاهش یافته، استفاده مجدد و بازیافت می شوند.
چه اقداماتی انجام شده است
میلیونها اقلام قدیمی و آسیبدیده از غذاخوریهای اکونومی و کلاس اقتصادی ممتاز پس از پرواز جمعآوری میشوند، شسته میشوند و از نظر آسیب بررسی میشوند، به یک مرکز در دبی منتقل میشوند تا آسیاب شوند، دوباره پردازش شوند و در ظروف، کاسهها و سینیهای جدید ساخته شوند. قبل از اینکه به کیترینگ پرواز امارات فرستاده شود تا دوباره برای هزاران وعده غذایی در آسمان استفاده شود.
با مشارکت deSter FZE UAE، ارائهدهنده پیشرو مفاهیم سرویسافزار در صنعت هوانوردی، و متخصص در تولید مواد بازیافتی، امارات از مواد پلاستیکی استفاده مجدد خواهند کرد که قبلاً عمر خود را به پایان رساندهاند و در غیر این صورت باید دفن شوند.
سینیها، کاسرولها، ظروف خوراکی و کاسههای جدید، حاوی حداقل ۲۵ درصد مواد استفاده مجدد (بازیافت) هستند، دوباره در هواپیما در سراسر جهان به خدمت گرفته میشوند و این نسبت به مرور زمان افزایش خواهد یافت.
تیم دستر اعضای شبکه CE100 هستند که شامل برخی از شرکتهای پیشرو در اقتصاد دایرهای در جهان میشود و همچنین از Ecovadis رتبه پایداری طلایی را دریافت کردهاند – یک گواهینامه شناخته شده جهانی برای اقدامات پایدار.
تعهد امارات به کاهش زباله های پلاستیکی
علاوه بر این پروژه بازیافت جدید، امارات چندین طرح را برای کاهش زباله های پلاستیکی اجرا کرده است.سالانه بیش از ۱۵۰ میلیون اقلام پلاستیکی یکبار مصرف را از محل های دفن زباله با جایگزینی نی های پلاستیکی، کیسه های خرده فروشی در حین پرواز و همزن ها با جایگزین های کاغذی و چوبی با منبع مسئولانه منحرف کرده است.
مسافران کلاس اکونومی و پرمیوم اکونومی می توانند با پتوهای نرم روی هواپیما راحت باشند، جایی که هر پتو از ۲۸ بطری پلاستیکی بازیافتی ساخته شده است. در طول یک سال، این ابتکار ۸۸ میلیون بطری پلاستیکی را از دفن زباله نجات می دهد.طیف فعلی کیسه های اسباب بازی، کیت های لوازم رفاهی نوزاد و اسباب بازی های مخمل دار امارات از بطری های پلاستیکی بازیافتی ساخته شده است و بیش از ۸ میلیون بطری پلاستیکی در طول ۱۲ ماه تولید کیت های رفاهی تغییر کاربری داده شد. روکش های بهداشتی کاسه های سینی غذا و لیوان های پلاستیکی امارات از ۸۰ درصد پلاستیک بازیافتی (rPET) ساخته شده اند.کیت های رفاهی امارات اکونومی و پریمیوم اکونومی از مواد جایگزین مانند کاغذ کرافت، کاغذ برنج و پلاستیک بازیافتی ساخته شده اند که مصرف پلاستیک بکر را کاهش می دهد.
خدمه کابین امارات شیشه و بطری های پلاستیکی را برای بازیافت در دبی جدا می کند و در سال ۲۰۲۲ حدود ۵۰۰۰۰۰ کیلوگرم پلاستیک و شیشه را از محل دفن زباله منحرف می کند.
تهیه و تدوین: مصیب شیرانی فعال محیط زیست