زیردریایی تایتان چگونه منفجر شد؟
- شناسه خبر: 86396
- تاریخ و زمان ارسال: 4 تیر 1402 ساعت 11:01
- نویسنده: علی رئیسی
گارد ساحلی آمریکا پنجشنبه شب اعلام کرد که پنج قطعه بزرگ از زیردریایی تایتان را در کف اقیانوس در فاصله حدوداً ۵۰۰ متری از لاشه تایتانیک پیدا کرده است. این گزارش با گزارشی که از ثبت صدای انفجار توسط نیروی دریایی آمریکا منتشر شده بود، همخوانی دارد. از طرف دیگر، شواهد موجود روی قطعات تایتان از انفجاری فاجعهبار در این زیردریایی حکایت دارند؛ انفجاری که نه به بیرون، بلکه بهسمت داخل رخ داده است.
زیردریایی تایتان چگونه منفجر شد؟
هنوز بهطور دقیق نمیدانیم که چه اتفاقی برای تایتان افتاده است، اما متخصصان حدس میزنند که این زیردریایی در همان روز نخست سفر منفجر شده است. تایتان از فیبر کربن و تیتانیوم ساخته شده بود تا توانایی ایستادگی در برابر فشار عظیم آب در عمق ۳۵۰۰ تا ۴۰۰۰ متری را داشته باشد.
فشار آب در عمق ۳۸۰۰ متری دریا که لاشه تایتانیک در آن قرار دارد، حدود ۴۰۰ اتمسفر یا ۶۰۰۰ PSI است. این فشار را میتوانید با تحمل وزن ۳۵ فیل روی شانههای خود تصور کنید. «اریک فوسیل»، مدیر بخش مهندسی هاب کشتیسازی در دانشگاه ادلاید استرالیا، میگوید همه غواصان میدانند که اعماق دریا چه جای بیرحمی است: «رفتن به زیر دریا از دید مهندسی اگر نگوییم بیشتر از رفتن به فضا، اما بهاندازه آن چالشبرانگیز است.»
ازاینرو، برخی محققان استفاده از تیتانیوم و فیبر کربن برای رفتن به اعماق اقیانوس را زیر سؤال بردهاند. تیتانیوم حالت ارتجاعی دارد و میتواند خودش را با دامنههای مختلف فشار منطبق کند. اما فیبر کربن مادهای سختتر و غیرقابل ارتجاع است که اغلب میتواند در برابر فشار ترک بردارد و بشکند.
اریک فوسیل حدس میزند که تفاوتهای ذاتی در این مواد احتمالاً باعث بروز نقصی در بدنه تایتان شده و این انفجار را بهوجود آورده است.
انفجار به داخل چیست و چه معنایی دارد؟
انفجار به داخل (Implode) برخلاف انفجار معمولی (Explode)، به رویدادی اشاره میکند که در آن مواد بر اثر فشار محیطی نه بهسمت بیرون، بلکه بهسمت داخل فرو میریزند. طبق مفروضات، اگر یکپارچگی بدنه تایتان بر اثر نقصان در هر یک از بخشها دچار مشکل شده باشد، این زیردریایی انفجاری فوقالعاده سریع از نوع انفجار به داخل را تجربه کرده است.
اریک فوسیل میگوید: «با حجم بسیار زیاد فشاری که در عمق ۳۸۰۰ متری اقیانوس روی تایتان وجود داشته، این زیردریایی باید در کسری از ثانیه فوراً به درون مچاله شده باشد.»
بر اثر این اتفاق، سرنشینان تایتان باید در کمتر از ۲۰ میلیثانیه جان باخته باشند. این مدتزمان حتی کمتر از مدتزمانی است که طول میکشد تا مغز انسانها اطلاعات دریافتی خود را پردازش کند.
این اولینباری نبوده است که کاوشگران به اعماق اقیانوس میروند. در سال ۲۰۱۲، «جیمز کامرون»، کارگردان مشهور فیلمهایی مثل «تایتانیک» و «آواتار»، با زیردریایی Deepsea Challenger به عمق تقریبی ۱۰,۹۰۰ متری گودال ماریانا رفت. او درخصوص فاجعه تایتان گفت که قبلاً درباره عدم ایمنی این زیردریایی هشدار داده بود.